Quartszand meeting – zondag 30 juni 2019

 

De thuishaven van onze clubleden Patrick (de ‘Pat’) en Rosita is Lommel. In het noorden van Limburg, en vlakbij de provincie Antwerpen en Nederland, is het een streek waar we nog niet veel hebben rondgereden. 

Reden genoeg voor Patrick om een mooie rit voor ons te organizeren. De rit gaat afwisselend door de velden en bossen van zowel in Belgie (hoofdzakelijk) als in Nederland (eerste gedeelte). In totaal 118 km verdeeld in 2 stukken met genoeg gelegenheid om een terrasje te doen.

Na de afwerking van het eerste gedeelte zijn we aan het Quartz museum /’t Kristallijn in Mol. Daar wordt een bezoek gepland van een half uurtje (40 personen per keer). 

Tevens kan je hier gratis een ijsje nuttigen aangeboden door de organisatie. Ook de ideale plaats om een picknick te houden, in geval van regen is er een grote overdekte pergola.

Na het museum bezoek gaat de rit  terug naar Lommel waar er een stuk van het industriegebied  wordt aangedaan met het grootste zonnepanelen park van de Benelux. Daarna verder op kleine wegen in Balen, Leopoldsburg en  Eksel en door de Velbo Zandgroeven en bossen richting Lommel Kattenbos  waar het diner plaats vindt. (met ruime parking naast de feestzaal).

De planning:

  • 09u00: u bent welkom in ‘Het Onderwerp’ – Lepelstraat 8 – Lommel
    voor het ‘superdeluxe ontbijt’ !
  • 10u30: start deel 1 van de rondrit
  • 12u00: halfweg, tijd voor een picknick, een ijsje, een bezoek aan het quarts-museum en ‘t Kristallijn
  • 13u30: start deel 2 van de rondrit
  • 17u00: aankomst in ‘Kempenhof’ – Kattenbos 54 – Lommel
    voor het diner

Filet van parelhoen
met gewokte groentjes,
gebakken aardappeltjes
en tijmsaus
***
Dessertvariatie
***
( Bij het eten en in de prijs zijn
2 glazen wijn of pils per persoon voorzien
en water op tafel)

 

Gegevens over het bezoek aan het quartz museum en ‘t Kristallijn (bezoekersinfo)

’t Kristallijn, een socio-cultureel initiatief van Sibelco voor de integratie van cultuur en natuur. Het is gelegen op de scheidingslijn tussen een groeve in exploitatie en een reeds gereconstrueerde groeve. ’t Kristallijn is in 1997 van start is gegaan onder impuls van Stanislas Emsens, ere-voorzitter van de raad van bestuur van Sibelco. Hij was de motor, inspirator en stuwende kracht van dit stijlvol en toch wel uniek project. 

Sibelco beschouwt het als een verantwoordelijkheid om een goede relatie te onderhouden met haar omgeving en voert op dit vlak al tientallen jaren een gewaardeerd beleid van duurzaam ondernemen. In deze visie wil ze de grote aandacht voor de herstructurering van de groeves met stip aanhalen. Ze maakt er een ere-zaak van een unieke nabestemming te geven van een re-integratie in het landschap. Een mooi voorbeeld hiervan is deze museumzone en het domein rond het de gerestaureerde hoeve aan de Blauwe Keidreef. Deze site is een unieke driehoek waar het socio-culturele, kunst, natuur, toerisme en het duurzaam ondernemen zich verbinden met elkaar. 

Sibelco had het idee om van deze prachtige plek aan het water van een oude zandgroeve de oude hoeve die er stond om te vormen tot een museum, ’t Kristallijn, het socio-cultureel initiatief van Sibelco voor integratie van cultuur en natuur. Het terrein met een oppervlakte van 39550m² werd op basis van plannen van de gerenomeerde tuinarchitect Jacques Wirtz omgetoverd tot een deels publiek park en wandelpad met uitzicht op het meer. In de zanderige en arme ondergrond maken uniforme groepjes grassen (Miscanthus gracillimus) een uiterst natuurlijke, wuivende beweging. Deze grote grasbedden gaan mooi op in de omgeving en scheppen de indruk dat de natuur zelf ze aanlegde. Ook in de winter houdt de grijsbeige kleur van de droge grassen de structuur zichtbaar. 

 

Pat‘ verwacht ons in grote getalen,
Tot dan.
Het KCCB bestuur

 

 

 

 

 

 

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube Icon