Herkenroderit – zondag 19 april 2020

 

De Herkenroderit op zondag 19 april is onze echte seizoensopener. Om 09u00 zijn we te gast bij clublid Johan Aerts in Kuringen-Hasselt waar we vertrekken aan ons gastadres:

Roverstraat 9
3511 Kuringen – Hasselt

De naam van de rit verwijst naar de vlakbij gelegen Abdij van Herkenrode, een voormalig klooster voor cisterciënzerinnen met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen aan de zuidelijke Demeroever. De Abdij werd gesticht in 1192 door Gerard, graaf van Loon.

Na een kwikkend ontbijt voert de rit ons via rustige wegen richting Circuit Zolder. Het circuit werd gebouwd in 1963 en was het toneel van de grote prijs van België F1 in 1973, tussen 1975 en 1982 en in 1984. Het is opvallend wat een residentiële wijk nu rond deze omloop ligt.

Via de “Wijers” rond Lummen en de vallei van de Zwarte Beek karren we richting Haspengouw. De bloesems trekken veel toeristen en fietsers aan, we rijden dus voorzichtig. In Kortenbos passeren we een bedevaartsoord met de indrukwekkende basiliek van OLV van Kortenbos. De kerk dateert van 1644 en werd basiliek in 1936.

De kleine wegjes rond Alken brengen ons naar Ulbeek, waar de militaire voertuigen van de “Patton Drivers” bij het binnenrijden ons nieuwsgierig aanstaren. Het Haspengouws plein met de multiculturele brasserie “De Bottelarij” en het Sint-Rochuskerkje zijn de moeite waard om even halt te houden.

Op de “aircooled” tunes verkennen we verder het land van Loon met een passage aan het kasteel van Rullingen vlakbij de Abdij van Kolen kan je van een mooi vergezicht genieten in Café Coureur in Kerniel.

In Diepenbeek verkennen we de kleine wegjes van de vergane rally de 12 uren van Hasselt en passeren vervolgens de Limburgse universiteit om vervolgend de Tuibrug van Godsheide te nemen. Deze brug werd gebouwd tussen 1977 en 1979 zonder doel… De dijken van het Albertkanaal brengen ons naar Hasselt waar we passeren aan de Pukkelpopweide.

 

Via de Zonhovense “Wijers” komen we dan terug richting Kuringen waar een stop aan de Abdij van Herkenrode een “must” is.

We verwachten jullie terug in de Pachthoeve omstreeks 17u30.                                                                              
Samen genieten we, na deze rit van ongeveer 110 km, van een heerlijk buffet.

 

Ontbijt
Koffie – thee – water – fruitsap
Mini croissants – chocoladebroodjes – boterkoekjes
Sandwiches met kaas, ham, salami, kippenwit
Yoghurt, verse fruitsalade

Diner
Barbecue formule met ruime keuze vlees en vis van de grill
Saladebar met diverse groentjes, salades en pasta’s
Keuze uit huisgemaakte sauzen
Assortiment mini broodjes en botertjes

Dessert
Chocomouse of tiramisu of creme brulee
(1 per persoon)

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube Icon